Nie możemy zmienić pogody, która sprzyja rozwojowi mączniaka prawdziwego, ale możemy zapobiec lub spowolnić jego rozprzestrzenianie się.

Mączniak prawdziwy to jedna z najczęstszych i najłatwiej rozpoznawanych chorób roślin. Ta charakterystyczna biała powłoka na liściach i innych podatnych częściach roślin jest spowodowana przez grzyby, których zarodniki zimują w resztkach ogrodowych i są roznoszone przez wiatr.

Czy można zapobiec wystąpieniu mączniaka prawdziwego

Ciepłe dni i wysoka wilgotność późnej wiosny i wczesnego lata stwarzają doskonałe warunki do kiełkowania zarodników mączniaka prawdziwego, które powiększają się przez rozrost grzybni na powierzchni porażonych liści. Grzyb następnie odżywia się, wysyłając małe odrosty znane jako haustoria do soku rośliny żywicielskiej. Na szczęście ta choroba zwykle niszczy tylko wygląd rośliny, a nie jej ogólny stan zdrowia. W silniejszych infekcjach można jednak zauważyć zmniejszenie lub zniszczenie plonów, dlatego mączniaka warto zwalczać w początkowej fazie infekcji.Rośliny trzeba sadzić w słońcu, aby wieczorna rosa szybko wysychała z ich liści. Należy również zapewnić odpowiednią wodę oraz odpowiednie warunki słoneczne i glebowe, aby zminimalizować stres, który może zmniejszyć odporność roślin na choroby grzybicze, takie jak mączniak prawdziwy. Podlewaj korzenie podatnych na mączniaka roślin, a nie ich liście. Warto również wybrać gatunki roślin odporne na ataki grzybów i pleśni. Stosuj także fungicydy co tydzień lub po deszczu jako środek zapobiegawczy i do zwalczania wczesnego etapu infekcji mączniakiem prawdziwym.Jeśli na roślinach pojawi się mączniak prawdziwy, usuń zainfekowane liście i wyrzuć je lub dodaj do dobrze ogrzanego kompostu. Następnie spróbuj spryskać rośliny jednym z fungicydów, aby spowolnić infekcję. Jeśli nie podejmiesz odpowiednich działań, plony będą mniejsze, złej jakości, lub nawet nie będzie ich wcale, ponieważ choroba może również zaatakować pąki i pędy rośliny.