Czym jest sushi?

Sushi jest jednym z tych specjałów, które doskonale kojarzą nawet osoby, które nigdy go nie próbowały. Jest to nic innego jak japońska potrawa, której głównymi składnikami są surowe ryby, ryż wodorosty nori. Jedną z najpopularniejszych postaci, w jakiej podaje się sushi są małe rolki, które można zjeść za pomocą specjalnych pałeczek lub palców. Warto jednak wiedzieć, że przysmak ten występuje również wielu innych odmianach, różniących się formą, w jakiej są przyrządzane. Oprócz surowej ryby charakterystycznymi składnikami jakie dodaje się do sushi są surowe krewetki, świeże warzywa, awokado oraz tofu. Gotowe sushi podawane jest nieodłącznie w towarzystwie sosu sojowego, japońskiego chrzanu zwanego wasabi oraz marynowanego imbiru.

 

Kultura jedzenia sushi

Restauracje specjalizujące się w przyrządzaniu sushi są miejscami bardzo charakterystycznymi. Sushi zwykle przygotowywane są z ogromną starannością na oczach klientów, a następnie zostają elegancko podane na talerzu lub bambusowej deseczce wraz z pałeczkami i niezbędnymi dodatkami. Sama kultura jedzenia sushi wiąże się z swoistym doświadczeniem, w którym znaczącą rolę odgrywa nie tyle samo jedzenie, co klimat, jaki mu towarzyszy. Sposób jedzenia sushi znacząco różni się od jedzenia czegokolwiek, co znamy – stanowi ceremonię, podczas której powinniśmy przestrzegać obowiązującej etykiety. Powinniśmy się zatem delektować każdym kęsem, spożywając go bez pośpiechu.

 

Do jakich miejsc się kierować, a jakie unikać?

Obecnie sushi możemy znaleźć nie tylko w wyspecjalizowanych restauracjach, barach, jak również w sklepowych regałach chłodniczych oraz w formie mrożonej. Niestety jakość produktów, jakie możemy dostać w marketach znacząco odbiega smakiem od sushi, serwowanego w restauracjach. Ich cena jest znacznie niższa, jednak również ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Decydując się na jedzenie sushi warto wybrać sprawdzone restauracje, które bazują na świeżych i wysokojakościowych produktach. W ten sposób zyskamy nie tylko wyśmienity smak, ale i niepowtarzalne doświadczenie, jakie towarzyszy jedzeniu.

 

Zobacz także: lunch